Hockenheim

Hockenheim

2019.07.27. 15:00:00    

2019.07.28. 15:10:00    

Nyitólap

|

Hírek

|

Videók

|

Versenynaptár

|

VB állás

|

Játékszabályok

|

Egyéni pontverseny

|

Kapcsolat

Összetett

1.

badboy84

2180

2.

f1iceman

2156

2.

Landeron

2156

3.

SzabiMuli

2123

Átlag

1.

Boldi492

119.8

2.

villy

111.72

3.

NokedLee

111.5

4.

badboy84

109

British Grand Prix

1.

badboy84

292

2.

Benji

269

3.

ROLO 44

265

4.

dzsombi

246

Sauber F1 Team

Svájci


A BMW Sauber egy volt Formula–1-es csapat, amely 2005-ben jött létre, amikor a BMW felvásárolta a Peter Sauber svájci üzletember által vezetett és nevét viselő csapatot. A BMW 2000 és 2005 között a Williamsnek szállított motorokat, de saját Formula–1-es csapatot szeretett volna, így kerülhetett sor 2005 végén a fúzióra. Bár a BMW Sauber teljes egészében gyári csapat, nevében megtartották az utalást a jogelőd alapítójának nevére. Bemutatkozó évükben, 2006-ban két dobogós hellyel a konstruktőr-világbajnokság 5. helyén végeztek, 2007-ben pedig – a McLaren kizárása után – ezüstérmesek lettek. A csapat két versenyzője 2008-ban és 2009-ben is Nick Heidfeld és Robert Kubica. A BMW első győzelmét a a 2008-as Kanadai Nagydíjon ünneplehette, amely egyben kettős győzelem is volt. A csapat 2009. július 29-én hivatalosan is bejelentette, hogy az év végén kiszáll a Forma-1-ből, a gazdasági válság miatt. A csapatot az előző tulajdonos Peter Sauber vásárolta vissza.

Előzmények

Peter Sauber 1970-ben alapította meg a svájci Sauber csapatot. 1993-ban debütált csapata a Formula–1-be, előtte a Sauber sportautóversenyeken vett részt. 1989-ben a Mercedesszel megnyerték a Le Mans-i 24 órás versenyt, és a Sportautóvilágbajnokságot (World Sportscar Championship), amelyen a következő évben is diadalmaskodtak. A Formula–1-ben 1994-ig volt a Mercedes a Sauber motorszállítója, miután 1995-re a McLarenhez ment át. A Sauber 1997-től 2005-ig Ferrari motorokat használt, melyeket a főszponzor Petronas névere keresztelték át. A Sauber egyetlen pole pozíciót, futamgyőzelmet, vagy leggyorsabb kört sem szerzett a sportágban. Legsikeresebb szezonjuk 2001 volt, amikor Kimi Räikkönennel és Nick Heidfelddel negyedikek lettek a konstruktőri bajnokságban.

A BMW mielőtt a Forma–1-be lépett volna fel, Formula–2-es csapatoknak szállított motorokat. 1982-ben léptek be az autóversenyzés királykategóriájába, a Brabham csapat motorbeszállítójaként. Egy évvel később Nelson Piquet világbajnok lett a Brabham-BMW-vel, ez volt az első szezon, amelyben turbómotoros autóval győzött valaki. A BMW a kor legerősebb motorjait szállította, de megbízhatóságuk nem volt ennyire jó. A BMW 1987-ig maradt a sportágban, a sikerek egyre csökkentek. 1988-ban Megatron néven használhatták a csapatok a német cég motorjait. A Brabhamen kívül az ATS (1983–1984), az Arrows (1984–1986), és a Benetton (1986) használt BMW motorokat a '80-as években. 12 év múlva ismét visszatért a cég a sportágba. 2000-től 2005-ig a Williams csapat motorbeszállítója volt. A kapcsolat sikeres volt, de a számos futamgyőzelem és dobogós helyezés ellenére nem lettek világbajnokok. 2005-ben úgy döntöttek, hogy elhagyják a Williamset és megvásárolják a svájci Sauber csapatot.

2006

A csapat első számú versenyzője a 2005-ben a Williamsnél versenyző Nick Heidfeld lett. A másik autóba az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve ülhetett. Tesztpilótának a lengyel Robert Kubicát szerződtették. A korábbi Sauber csapat főszponzora, a Petronas a BMW Sauberrel is szerződést kötött, és a csapat egyik szponzora lett, ugyanúgy mint a Credit Suisse. Az Intel teljesen új szponzorként érkezett a csapathoz. Az új F1.06 jelzésű autót 2006. január 17-én mutatták be Valenciában. Az autó a hagyományos BMW színeket kapta, a kéket és a fehéret kevés piros festéssel. A BMW első pontjait Villeneuve szerezte hetedik helyével a Maláj Nagydíjon. Heidfeld az ötödik helyről esett ki motorhibával. A 2006-os Francia Nagydíjra a BMW egy radikális változtatással érkezett. Autóinak elejére két "ikertornyot" raktak, amitől jobb aerodinamikai hatást vártak a hátsó szárnyakon. Az FIA betiltotta az ötletet veszélyessége miatt.

Villeneuve németországi balesete után a Magyar Nagydíjon már nem vett részt. Helyére az újonc Kubicát helyezték, akit élete első versenyén diszkvalifikálták, mert autója 2 kilogrammal könnyebb volt a megengedettnél. A csapat ezzel egy hetedik helyet és 2 pontot veszített. Nick Heidfeld viszont harmadik lett, 6 pontot szerezve ezzel az új csapatnak. Kubica után új tesztversenyőjük a német Sebastian Vettel lett. Vettel a Török Nagydíjon tesztelhetett először, a második szabadedzést pedig meg is nyerte. Az Olasz Nagydíjon Kubica harmadik lett. 2006-ban 15 alkalommal ért be pontszerzőként a BMW Sauber valamelyik versenyzője. A 36 ponttal a csapat az ötödik helyet szerezte meg a konstruktőr-világbajnokságban.

2007

2007-ben a csapat ugyanabban a felállásban kezdett, mint 2006-ban. A BMW Sauber 101 pontjával a McLaren kizárását követően a második lett a konstruktőr-világbajnokságban. Kubicát kanadai balesete után az Egyesült Államok Nagydíján Sebastian Vettel helyettesítette, egy pontot szerezve a csapatnak. Vettel a Magyar Nagydíjon átszerződött a Toro Rosso csapathoz.

A 2007-es év elején úgy látszott, hogy a megerősödött BMW képes lesz megszorongatni a két nagycsapatot (Ferrari, McLaren). Heidfeld háromszor volt egyhuzamban negyedik, ebből egyszer Fernando Alonso végzett mögötte. Robert Kubica műszaki hibák miatt nem tudott az első két versenyen pontot szerezni, de Bahreinben már hatodik lett.

A szezon során, bár a csapat nem tudott igazán beleszólni McLaren és Ferrari küzdelmeibe; a mezőny "harmadik legjobb" csapatává vált, és inkább a Renaulttal majd versenyzett az ötödik-hatodik helyekért, miközben elért néhány dobogós helyezést. Ez történt a Kanadai Nagydíjon: Alonso és Raikkönen hibája, valamint Felipe Massa kizárása révén Heidfeldnek sikerült másodikként zárni. Kubica egy poros íven történő előzés során autójával kicsúszott, és látványos balesetet szenvedett, de szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedett. A lengyel versenyzőt azonban nem engedték rajthoz állni Indianapolisban, így a csapat fiatal teszpilótája, Sebastian Vettel ülhetett be a BMW-be.

Heidfeld a nagydíjat kormányhiba miatt nem tudta befejezni a 8. helyen, így az addig mögötte haladó Vettel szerzett egy pontot, és lett a Formula–1 történetének legfiatalabb pontszerzője. Vettel versenyzése meggyőzte a BMW vezetését, és az is felmerült, hogy Kubicát 2008-ban Vettel váltaná fel, azonban a német még a 2007-es szezonban a Toro Rosso csapatához szerződött. A csapat az edzéseken is rendre az első tízben végzett: a Magyar Nagydíjon Heidfeld a második helyről indulhatott: azonban a rajtot elrontotta, így hamarosan visszaesett. A szezon utolsó részében egyre komolyabb csatákat kellett vívniuk a Renault versenyzőivel. A McLaren kizárásával a BMW Sauber csapata a második helyen végezhetett a konstruktőrök versenyében.

2008

2008-ban a versenyzőpáros változatlan maradt, a csapathoz új szponzor érkezett, a T-Systems személyében. Míg 2007-ben Heidfeld addig 2008-ban Kubica lett az erősebb pilóta: versenyeken 18-ból 11-szer Heidfeld előtt végzett, míg kvalifikáción 13-szor verte meg csapattársát a vizsgált időszakban. A szezonnyitón Heidfeld 2. lett, Kubica pedig kiesett, miután Nakadzsima Kadzuki hátulról beleütközött. A második futamon, a Maláj Nagydíjon Kubica a 2. helyen végzett, pályafutása legjobb eredményével, míg Heidfeld 6. lett és megfutotta a verseny leggyorsabb körét. A Bahreini Nagydíjon Kubica megszerezte a csapat első pole pozícióját.

A verseny után Kubica 3. és Heidfeld 4. helyével – történetében először – a csapat átvette a vezető helyet a konstruktőri világbajnokságban. A Spanyol Nagydíjon Kubica 4. lett, míg Heidfeld büntetése miatt pont nélkül, a 9. helyen végzett. A verseny után Mario Theissen csapatfőnök a boxutca-szabályok módosítását sürgette, mert szerinte Heidfeld megbüntetése igazságtalan volt, a versenyzőnek mindenképpen ki kellett állnia a biztonsági autós időszakban, különben kifogyott volna az üzemanyaga. Mivel a Ferrari kettős győzelmet ünnepelhetett, a csapatvilágbajnokságban átvette a vezetést. A Török Nagydíjon Kubica – bár egy ideig Räikkönen előtt haladt – ismét 4., Heidfeld pedig ezúttal 5. lett. A rendkívül mozgalmas Monacói Nagydíjon Kubica egy ideig vezetett, végül Lewis Hamilton mögött másodikként ért célba, míg Heidfeld több kényszerű boxkiállástól hátráltatva 14. lett, így nem szerzett pontot. A Kanadai Nagydíjon, miután Raikkönen, Hamilton és Rosberg összetütközött a boxutcában, Kubica vezetésével kettős BMW-győzelem született. Ez volt a csapat első futamgyőzelme, egyben első alkalommal nyert kelet-európai versenyző.[3] A Francia Nagydíjra nem tudta átmenteni a csapat a jó formáját: Heidfeld be sem jutott az időmérő edzés második szakaszába és csak a 11., Kubica az 5. helyről rajtolhatott.

A versenyen nem tudták tartani a lépést a Ferrarikkal, Heidfeld pont nélkül zárt a 13. helyen, Kubica maradt ötödik. Az egyéni világbajnokságban átvette tőle a vezetést a versenyt megnyerő Massa.[4] A Brit Nagydíj időmérőjén Heidfeld 5. lett, míg Kubica műszaki probléma miatt az utolsó szakaszban nem tudott mért kört teljesíteni, így csak a 10. helyre jutott be. Az zuhogó esős, rendkívül izgalmas futamon Heidfeld a 2. helyre jött fel, Kubica pedig a 3. helyről kicsúszva pont nélkül végzett. Német Nagydíj időmérő edzésén Kubica 7., Heidfeld pedig hazai pályáján mindössze 12. lett. A versenyen a Timo Glock balesete utáni biztonsági autós szakasz megkavarta az állást. Heidfeld így negyedik lett már másodszorra leggyorsabb körrel, míg Kubica csupán hetedikként ért célba. A Magyar Nagydíj időmérő edzésén Heidfeld az első szakaszban kiesett, mivel Bourdais hátráltatta őt, így nem tudott jó kört futni. Kubica a negyedik helyről rajtolt, de a versenyen csak az utolsó egy pontot tudta megszerezni. A BMW a nagydíj után visszaesett a konstruktőri versenyben a harmadik helyre, a McLaren mögé. Az Valenciában Kubica a harmadik helyről indult és abban a pozícióban is fejezte be a versenyt. Heidfeld csak kilencedik lett, így nem szerzett pontot. Belgiumban Heidfeld egy remek taktikával és Hamilton hátrasorolásának révén 2., míg Kubica 6. lett. Az Olasz Nagydíjon esős futamon Kubica harmadikként, míg Heidfeld ötödikként ért célba. Fudzsiban a rajtból a legjobban Kubica jött ki, a hatodik helyről az elsőre jött föl. Alonso a boxkiállásoknál megelőzte a lengyelt, az utolsó körökben azonban sikerült maga mögött tartania Räikkönent. Heidfeld pont nélkül a 9. lett. Kínában a két BMW az ötödik és a hatodik helyen végzett. A szezonzáró Brazil Nagydíjon a csapat egyik versenyzője sem szerzett pontot.

Kubica az év végén pontegyenlőségbe került Räikkönennel (75 pont), és a lengyel került a negyedik helyre szorult kevesebb győzelme miatt. Heidfeld is egy helyet rontott és a hatodik lett, őt a szezon végén domináló Fernando Alonso előzte meg.

2009

2009-ben a csapat változatlan versenyzőfelállással kezdte az évet. A KERS-t először csak Heidfeld autójában alkalmazták. A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj végén a negyedik helyről induló, harmadik helyen autózó Kubica megérkezett a lelassult Sebastian Vettel mögé, ám az előzés következtében összeért a két autó, és mindketten kiestek. A BMW pont nélkül zárta a futamot. A Maláj verseny 2. körében Kubica autójának motorja kigyulladt, így a lengyel kiesett a versenyből. A 10. helyről induló Heidfeld a 2. helyen autózott, amikor a heves eső miatt leintették a futamot. A rövid versenyen a pilóták megszerzett pontjaik felét kapták csak meg, Heidfeld így 4-et. A következő két futamon, Kínában és Bahreinben nem tudtak pontot szerezni. Bahreinben már Kubica autójában is alkalmazták a KERS-t, eredmény nélkül. Barcelonában új orrkúpot alkalmaztak, Heidfeld 7. lett. A csapat Törökországban vetette be a duplafedeles diffúzort, itt Kubica szerzett pontot, 7. lett. A Brit Nagydíj időmérő edzése után Mario Theissen kijelentette, hogy a csapat nem használja a szezon hátralévő részében a KERS rendszert (pedig a BMW ragaszkodott a legerősebben a rendszer bevezetéséhez a szezon elején). A Magyar Nagydíj után, július 29-én bejelentették, hogy a csapat 2009 végén kiszáll a Formula–1-ből. A BMW Sauber 8. ponttal a 8. helyen áll a konstruktőrök között.

Szponzorok

A Petronas maláj olajvállalat és az Intel amerikai számítástechnikai cég a csapat legfontosabb szponzora, 2006 óta vannak jelen az autókon. A Petronas a csapat jogelődjének, a Saubernek a főszponzora volt. A Petronas Syntium márkáját is reklámozzák az autókon. Fontos szponzor ezek mellett a Deutche Telekom,amely T-Systems márkáját reklámozza a csapat autóin,illetve az FxPro befektetési csoport. A csapat szponzora még a Certina óragyár is.


Pilóták:

Sergio Pérez - Mexikói 
 

Sergio Pérez Mendoza (Guadalajara, 1990. január 26.) mexikói autóversenyző, a 2007-es brit Formula–3-as bajnokság national class értékelésének győztese, valamint a 2010-es GP2-es szezon ezüstérmese. 2011-ben a Sauber Motorsport versenyzője lesz a Formula–1-es világbajnokságon.
Wikipedia

Kamui Kobayashi - Japán
 

Kobayashi Kamui (japánul: 小林 可夢偉, nyugaton: Kamui Kobayashi; Amagaszaki, 1986. szeptember 13. – ) japán autóversenyző, a GP2 Asia Series 2009-es bajnoka, a Toyota tartalék- és tesztpilótája. Timo Glock Japán Nagydíj időmérőjén történt balesete nyomán nyílt alkalma a Formula–1-es bemutatkozásra. Első versenyén még csak látványos előzéseivel hívta fel magára a figyelmet, a szezonzáró 2009-es Abu Dzabi Nagydíjon már pontszerző helyen ért célba. A Toyota év végi távozását követően a Sauber csapat színeiben folytatja F1-es pályafutását.
Wikipedia

 

  Tippelés

  Tippstatisztika - Tudd meg mit tippeltek a többiek!

Előző esemény
statisztikája:

Silverstone - Futam

Következő esemény
statisztikája:

Hockenheim - Időmérő

  Hirdetés

  Üzenőfal

Admin :
Köszi az észrevételt, javítottuk!!

Atram Racing :
A kanadai időmérő 20 órakor kezdődik, a tipp pedig 21 ótakor zárul le, hasonló a helyzet a f...

SzabiMuli :
Az észrevétel jogos lenne, ha verseny után szabták volna ki a büntetést...

villy :
"A végső pontszámításban minden esetben a pályán elért eredmények a döntőek. (Tehát a ...

SzabiMuli :
Lapajnak van egy jó írása Laudáról Facebookon, érdemes elolvasni....

Tovább az üzenőfalhoz »

  Hirdetés

  Szavazás

Melyik autó tetszik idén a legjobban?

Mercedes

Ferrari

Red Bull

McLaren

Más...

Szavazni szeretnék »

  VB állás

Egyéni

1

L. Hamilton (Mercedes)

112

2

V. Bottas (Mercedes)

105

3

M. Verstappen (Red Bull Racing)

66

4

S. Vettel (Ferrari)

64

5

C. Leclerc (Ferrari)

57

6

P. Gasly (Red Bull Racing)

21

7

K. Magnussen (HAAS)

14

8

S. Perez (Racing Point)

13

9

K. Raikkönen (Alfa Romeo)

13

10

L. Norris (McLaren)

12

11

C. Sainz Jr (McLaren)

10

12

D. Ricciardo (Renault)

6

13

N. Hülkenberg (Renault)

6

14

L. Stroll (Racing Point)

4

15

A. Albon (Toro Rosso)

3

16

D. Kvyat (Toro Rosso)

3

17

R. Grosjean (HAAS)

1

18

A. Giovinazzi (Alfa Romeo)

0

19

G. Russel (Williams)

0

20

R. Kubica (Williams)

0

Csapat

1

Mercedes

173

2

Ferrari

99

3

Red Bull Racing

64

4

McLaren

18

5

Racing Point

17

6

Alfa Romeo

13

7

Renault

12

8

HAAS

8

9

Toro Rosso

4

10

Williams

0

A teljes VB pontverseny állás ide kattintva megtekinthető.